Werking van e-mail
Wat is e-mail?

E-mail (ook wel: e-post, elektronische post of netpost) is het versturen van digitale boodschappen via internet. Door het meesturen van bijlagen (attachments) is het ook mogelijk om inhoud in een andere vorm dan tekst te versturen.

Routering en infrastructuur

Over het algemeen wordt een e-mail niet direct naar de ontvanger gestuurd, maar verloopt de verzending via één of meer tussenschakels. Deze tussenschakels worden mail-servers genoemd.

Het Post Office Protocol (POP3) wordt gebruikt om e-mail te ontvangen.
POP3 is een internetstandaard voor het overbrengen van e-mail van een mail-server naar een client (e-mailprogramma van de gebruiker).

Het Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) wordt gebruikt om e-mail te versturen. SMTP is een internetstandaard voor het overbrengen van e-mail van een client (e-mailprogramma van de gebruiker) naar de mail-server en voor het overbrengen van mail van een mail-server naar een andere mail-server.

E-mail programma

Om e-mail te versturen en te ontvangen moet u gebruik maken van een zogenaamd e-mail programma. Active8 raadt Thunderbird aan. Dit open-source programma is gratis te downloaden van www.mozilla.com/thunderbird. Dit e-mail programma is beschikbaar voor meerdere platformen waaronder Windows, Mac OS X en Linux. Het biedt onder meer spam-filters en bescherming tegen 'Phishing' e-mails.

Wanneer u onder Windows nog gebruik maakt van Outlook Express dan is Thunderbird zeker een aanrader, mede met het oog op beveiliging tegen virussen en spam-mails.